L’Agrupament treballa a partir d’una proposta ideològica i metodològica d’acord amb l’escoltisme i guiatge català. Cal destacar que la missió de la nostra entitat és educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat. Amb aquest objectiu en ment, ens ajudem de diferents eines que podem dividir en dos àmbits: la proposta ideològica i la proposta metodològica.
Proposta ideològica
L’educació en el lleure per la transformació social es basa en un seguit de valors, que es treballen de manera transversal a totes les activitats que portem a terme. El moviment escolta i guia català té tres opcions principals: país, espiritualitat i educació.
A més, ens identifiquem amb la llei escolta, que és la següent:
- Ens esforcem a merèixer confiança i fem confiança a tothom.
- Vivim la nostra fe i respectem les conviccions dels altres.
- Aprenem a ser útils i a fer servei.
- Som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món.
- Defensem la natura i protegim la vida.
- Aprenem a viure en equip i tot ho fem entre tots.
- Estimem el treball i volem fer bé les coses.
- Aprenem a estimar i a jugar net.
A més, treballem a partir de 5 dinamismes, els quals ens guien a l’hora de fer la nostra tasca i ens permeten treballar en profunditat per assolir els nostres objectius:
- Petit grup.
- Progrés personal.
- Fraternitat universal.
- Compromís.
- Joc institucional.
Així mateix, el nostre Agrupament aposta per un marc de valors claus en el context social, cultural, econòmic i històric de la societat actual. Aquests són els següents:
Proposta metodològica
Per altra banda, el mètode escolta i guia es defineix per ser un mètode actiu. Això significa que els escoltes i guies aprenem a créixer a partir de les decisions i accions que nosaltres mateixos emprenem. Aquesta metodologia té dos eixos principals: l’educació per l’acció i la pedagogia del projecte, els quals van molt connectats.
La creació de projectes dins el mateix grup d’edat és el que fa que els nois i noies que integren aquest grup prenguin part d’un projecte comú que els incitarà a actuar i a prendre part de les decisions, organització i realització de l’activitat que ells mateixos decideixin emprendre.
Aquest fet suposa que des de l’Agrupament s’intenta que les activitats que porten a terme els infants i joves vagin més enllà del fet de jugar o debatre unes qüestiones que el plantegen els caps, sinó que siguin elles i ells mateixos qui decideixi quin tipus d’activitat desitgen tirar endavant: són les i els protagonistes de l’organització i realització d’aquestes.
La pedagogia del projecte es caracteritza perquè les persones aprenem a través de l’acció, cosa que afavoreix que els aprenentatges siguin més sòlids, més autèntics i duradors. També aprenem de l’experiència, que explica la manera com vivim, percebem i integrem allò que fem, aspectes que no es poden transmetre a partir de les paraules. Permet activar les nostres competències davant l’esforç mental que ens demana.
Aquesta pedagogia compta amb diferents fases encadenades, que permeten assolir els resultats desitjats:
- Descoberta.
- Proposta.
- Elecció.
- Planificació.
- Realització.
- Revisió.
- Celebració.
Aquí pots consultar tota la informació relacionada amb els projectes que les diferents unitats porten a terme.